SACRED CONCERT van Duke Ellington

Van 02 april 2017 15:00 tot 02 april 2017 16:30
Geplaatst door marloes van Houtert
Categorieƫn: Concerten
Hits: 1219

Bestel hier uw tickets

"The most important thing I have ever done", zei 'The Duke' zelf over zijn epische Sacred Concert. Duke Ellington, algemeen beschouwd als de belangrijkste jazzmusicus ooit, combineert hierin het traditionele oratorium met moderne bigbandmuziek. Een grommende sax begeleidt het koor, een zingende trompet ondersteunt de verteller: jazz en spiritualiteit hebben in Sacred Concert een boeiende alliantie gesmeed.

De van levenslust bruisende Sacred Concert behoort tot het heilige der heiligen van de Amerikaanse jazzmuziek. In zijn laatste creatieve fase wijdde Duke Ellington zich aan zijn fameuze, driedelige cyclus voor koor, solist en jazzorkest. Zijn magnum opus wordt hoogstzelden uitgevoerd in de concertzalen. Tot nu toe. Want Het Brabants Jazz Orkest, Capella Brabant en stervocaliste Deborah Carter blazen Ellington’s avondvullende meesterwerk nieuw leven in. Uitgangspunt is de stijlvolle, gearrangeerde versie van de bekende Zweedse componist en arrangeur, Örjan Fahlström.

In Sacred Concert verweeft Ellington op ongeëvenaarde wijze religieuze teksten met, Europese kerkmuziek, jazz en gospelzang. Een ultiem crossover werk waarin een vooruitziende Ellington bruggen sloeg tussen de Oude Wereld (Europa) en de Nieuwe Wereld (USA). Muziek die het puur religieuze overstijgt en een universeel spiritueel karakter uitstraalt.

o.l.v.: Jeroen Doomernik & Marc Versteeg | soliste: Deborah Carter