RAAMSDONK – Honderd jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit. Hoewel Nederland zich neutraal verklaarde, was er wel sprake van betrokkenheid.

Veel Belgen kwamen tijdens hun vlucht in Nederland terecht. “Bergen op Zoom had ineens vier keer zo veel inwoners, de Oosterhoutse Sint Paulus Abdij ving vluchtelingen op en Waspik had een school voor Belgische weeskinderen.” De Belgische heemkundige René Beyst hield gisteren een lezing in de historische Lambertuskerk te Raamsdonk. Hij deed dit tijdens een concert van de gemengde kamerkoren Capella Brabant uit Den Bosch en Collegium Vocale uit Eindhoven. Het was het derde concert uit een serie van negen, die in 2014 worden gehouden onder de noemer Brabants VolKoren, een meerjarige samenwerking tussen Brabantse topkoren. Het thema is dit jaar Oorlog en Vrede en het concert had de toepasselijke titel Dona Nobis Pacem (Geef ons Vrede). De koren zongen liederen die te maken hebben met oorlog, zoals het aangrijpende ‘Gegen den Krieg’ van componist Hanns Eisler met tekst van Bertold Brecht.

Expositie

Capella Brabant Lambertuskerk oorlog vredeEen luid applaus was er ook voor ‘Im stillen Friedhof’ van Hugo Wolf en Ludwig Pfau en voor het slotstuk ‘Agnus Dei’, waaraan beide koren meewerkten. In de kerk was een expositie ingericht met foto’s uit Raamsdonk en omgeving, die herinnerden aan de Eerste Wereldoorlog. De lezing van Beyst was aangrijpend. In november 2012 presenteerde hij het boek ‘De Groote Oorlog – in het Klein’ met als ondertitel ‘Met ons gaat alles goed’. “Dit cliché gebruikte men als aanhef in correspondentie als families uit elkaar waren gerukt. Een positieve zin om twijfel weg te nemen, maar daarachter schuilt miserie en twijfel over het onbekende lot van geliefden.” Zijn boek bevat verhalen van meer dan tachtig auteurs, die hun herinneringen delen. “Herdenken heeft zin”, aldus Beyst. “Het gros van de aanwezigen hier heeft geen idee hoe het is om een oorlog mee te maken. Je moet al minstens 70 zijn om te weten wat dat betekent.” Zelf noemde hij het een contradictio in terminus, maar vechten voor vrede blijft nodig. “Als we geen haatgevoelens meer aankweken, kunnen we inderdaad zeggen dat met ons alles goed gaat.”

Uit BN De Stem