Begeleid door het ensemble Il Concerto Barocco gingen het nieuwe kamerkoor Capella Brabant, het jongenskoor van de Sint-Jan en zes solisten de strijd aan met de lastige akoestiek.

"Er is wat aan gedaan, maar niet alles. Dan zou je het karakter van de Sint-Jan aantasten", zei bisschop Hurkmans. Dankzij de vele geluidsboxen viel het reuze mee, terwijl je door de televisiebeeldschermen ook alle solisten recht in de ogen kon kijken. Vooral de Ierse tenor Robin Tritschler maakte indruk als evangelist, zo was de algemene opinie.

De Telegraaf, donderdag 20-03-2008, Stan Huygens Journaal.

Pas drie jaar schalt de Matthäus Passion van Bach door de kathedrale basiliek Sint-Jan te Den Bosch."Dit moet dé uitvoering worden onder de grote rivieren, zoals de Matthäus in Naarden dat is boven de rivieren. Hopelijk wordt het een traditie", zei initiatiefnemer Jacques Stienstra.
 
 
De sympathieke vastgoedmagnaat kon tevreden vaststellen dat de kerkbanken tot de laatste zitplaats waren gevuld met liefhebbers. Maar tradities hebben tijd nodig. De Grote Kerk in Naarden (waar morgen de Matthäus Passion klinkt) zit steevast vol met ministers en topbestuurders, maar de Bossche uitvoering trekt vooralsnog alleen regionale notabelen. Op de eerste rij genoot de Brabantse commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen, naast plebaan Geert-Jan van Rossurn en bisschop Antoon Hurkmans, van het vrome muziekstuk.

Begeleid door het ensemble Il Concerto Barocco gingen het nieuwe kamerkoor Capella Brabant, het jongenskoor van de Sint-Jan en zes solisten de strijd aan met de lastige akoestiek. ,,Er is wat aan gedaan, maar niet alles. Dan zou je het karakter van de Sint-Jan aantasten", zei bisschop Hurkmans. Dankzij de vele geluidsboxen viel het reuze mee, terwijl je door de televisiebeeldschermen ook alle solisten recht in de ogen kon kijken. Vooral de Ierse tenor Robin Tritschler maakte indruk als evangelist, zo was de algemene opinie.

Na de pauze maakten honderden gasten de wandeling naar het Bossche stadhuis, waar sponsor Maison van den Boer trakteerde op brood en wijn. De Brabantse gedeputeerde Onno Hoes werd door velen succes gewenst in zijn strijd om het voorzitterschap van de VVD, ook door coryfee Hans Wiegel. "Ik steun Onno van harte. Het is de hoogste tijd dat er in de VVD wat gebeurt", aldus Wiegel, die tegenwoordig met zijn vriendin Madelon Spoor in Brabant woont. Na een uurtje bijpraten trokken de gasten weer opgewekt in processie naar de ijskoude Sint-Jan. "De kou zit nog in de muren. Dat duurt tot mei", zo verklaarde bisschop Hurkmans waarom het binnen kouder was dan buiten. "Maar omgekeerd is het gelukkig ook zo. Tot en met december zit er warmte in de stenen."

De Telegraaf, donderdag 20-03-2008, Stan Huygens Journaal.

Telegraaf 20032008