Gisteravond (dinsdag 1 oktober 2013) heeft Harry van Berne een masterclass gegeven als voorbereiding op de concerten van de Messiah van Händel aanstaande december. Het was een geweldige en inspirerende avond. 

harry van berne foto377De koorleden waren zeer enthousiast en hebben veel opgestoken van de deskundige zangaanwijzingen van meesterzanger en -pedagoog Van Berne. Harry geeft concerten over de gehele wereld, is zanger bij gerenommeerde ensembles als het Gesualdo Consort en het Quink Vocaal Ensemble en hoofdvakdocent solozang aan de conservatoria van Amsterdam en Zwolle.

Er werd deskundig gewerkt aan techniek, intonatie en uitspraak. Zangers mochten op één been staan, zanglijnen letterlijk uittekenen in de lucht en we kregen 'gymnastiekoefeningen' voor de 'wendbaarheid' van de coloraturen. We waren allemaal aangenaam verrast dat de delen zo snel hoorbaar verbeterden. Ook Harry bleek op zijn beurt zeer te spreken over de inzet, vorderingen en kwaliteiten van het koor. Zangers bleken thuis goed te hebben gestudeerd. Hulde aan de zangers die ook nog maar liefst 3 koren nog niet eerder hadden gezongen.

De masterclass was de eerste in een serie van drie. We kijken nu al uit naar de volgende op dinsdag 29 oktober. De derde vindt plaats op dinsdagavond 26 november in de Nederlands Hervormde Kerk in de Kerkstraat in 's-Hertogenbosch. Deze avond is openbaar voor publiek om de inspirerende ervaringen en leermomenten met derden te kunnen delen. De masterclasses worden door Rob Nederlof begeleid op kistorgel. Als vanouds mochten we weer vertrouwen op de zeer professionele begeleiding van deze fantastische organist. Dankjewel Rob voor deze muzikale dienst!

Harry van Berne leerde ik al vele jaren geleden kennen. In 1994 heeft hij nog meegezongen als tenorsolist bij een cd-opname met koorwerken van de Bossche componist Maurice Pirenne. Dit was de eerste cd die ik als dirigent heb mogen leiden. Ik kijk er met liefde op terug en koester de opname. Inmiddels hebben Harry en ik al heel veel concerten samen mogen geven. Daar ben ik best wel een beetje trots op, Harry is ook zo'n goede en succesvolle zanger.

marc versteeg