Dinsdagmiddag en -avond 10 december vonden de laatste repetities plaats in Oisterwijk met de solisten, het barokorkest Concerto Barocco en Capella Brabant voor de concerten van de Messiah van G. F. Händel. 's Middags uitstekend en plezierig samengewerkt met de vier solisten, stuk voor stuk kanjers.

De artistieke prestaties van bas-bariton Hubert Claessens en tenor Harry van Berne waren mij al genoegzaam bekend, niettemin kan ik hun kwaliteiten niet vaak genoeg benadrukken. Nieuw is de samenwerking met sopraan Claudia Couwenbergh en alt Mirjam Schreur. Claudia zong de aria I know that my Redeemer liveth met een prachtig afgewogen emotie. Thou art gone up on high werd voorbeeldig gezongen door Mirjam.

Als het donker wordt worden sterren zichtbaar. De generale in de avond verliep soepel en positief. Slechts een paar keer heb ik enkele fragmenten hoeven te herhalen, eigenlijk alleen maar vanwege ongelijkheden. Groot respect voor de musici van Concerto Barocco. Totaal die dag maar liefst zeven uur gerepeteerd en ik heb geen geweeklaag over vermoeidheid vernomen.

Poolster in deze productie is Capella Brabant. Trouw, vakkundig, vastberaden, voltallig en als rotsvaste baken in de enorme hoeveelheid noten van de Messiah toonden zich de verdiensten van alle zangers van het kamerkoor. Het resultaat van de masterclasses van Harry van Berne waren vol rendement en met trots terug te beluisteren. Hulde voor deze prestatie. Dank aan jullie allen voor jullie muzikaliteit, inzet en betrokkenheid. Maar vooral ook dank voor jullie vriendschap. De repetitieperiode is met succes voltooid. Nu alleen de concerten nog maar...

Marc Versteeg

marc versteeg