muzieknootCapella Brabant zingt een concert in Onze-Lieve-Vrouwe-kapel Elzenveld in Antwerpen op zondag 12 oktober, aanvang 11.00. De titel van het programma 'Door Glans Omspeeld’ is een dichtregel van Ida Gerhardt die afkomstig is uit Aandachtig Drieluik van de Bossche componist en musicus Maurice Pirenne.

Pirenne kende ik al van kinds af aan, ik zong als jongensalt in de Schola Cantorum van de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Toen ik later aan het conservatorium studeerde kwam ik de componist en priester ook daar regelmatig tegen. Maurice was hoofdvakdocent orgel aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Ondanks het leeftijdsverschil mocht ik snel Maurice zeggen. Er ontstond een ware vriendschap die tot aan zijn dood in 2008 mocht duren. Ik dirigeerde de première van Aandachtig Drieluik in 1992, een driedelig werk dat is geschreven voor gemengd koor en 10 blazers. De componist kwam vlak voor en tijdens(!) de repetitieperiode bij mij thuis langs om een volgend deel aan me te overhandigen en te laten horen. Het was een geweldige belevenis om zo aan de wieg te staan van de geboorte van een werk dat zou uitgroeien tot een geliefde compositie. Bij het samen zingen en spelen van een van de delen vertelde ik dat het misschien mooi zou zijn om nog een extra noot aan het akkoord toe te voegen. Maurice was het met me eens en noteerde deze noot definitief in de partituur! Zo heb ik toch maar mooi een noot gecomponeerd in dit fantastische werk. Ik kijk er naar uit hoe deze zal klinken bij ons concert in Antwerpen.

marc versteeg

Voor meer informatie zie onze concertagenda


 

Dit concert wordt gesponsord door de stichting Maurice Pirenne Voor meer informatie leest u deze flyer van de stichting

maurice pirenne