Biografie Capella Brabant

Concerten op hoog artistiek en muzikaal niveau, uitvoeringen die nieuwsgierig maken, de luisteraar uitdagen en raken; dat is wat de zangers van Capella Brabant nastreven. Capella Brabant is een amateurkoor met ambitie dat meteen vanaf de oprichting in 2007 de aandacht op zich vestigde door een aantal bijzondere concerten. Onder de inspirerende leiding van dirigent Marc Versteeg werkt het koor aan een zo authentiek mogelijke uitvoering van concerten waarbij de zuiverheid, de timing, de nuances en de grote transparantie in de diverse uitvoeringen door critici geprezen worden. Capella Brabant bestaat uit een vaste kern van 28 ervaren en geschoolde koorzangers en -zangeressen: alle leden investeren blijvend in hun artistieke kwaliteiten, o.a. door individuele stemcoaching. 
Capella Brabant voert wer
ken uit verschillende stijlperioden uit en dat vereist verschillende bezettingen. Om die reden varieert de omvang van het koor waarbij de vaste kern uitgebreid kan worden met gastzangers. Niet alleen de kwaliteit van de koorklank maakt Capella Brabant bijzonder. Ook de keuzes die gemaakt worden vallen op: Capella Brabant zoekt regelmatig combinaties met andere kunstvormen. Marc Versteeg zegt hierover: "Wat wij de bezoekers van onze concerten willen bieden, is het met andere ogen en oren kijken en luisteren naar muziek, waardoor het ontstaan van die muziek breder belicht wordt en meer kleurschakeringen krijgt". 
Vanuit die visie werd in de afgelopen jaren een aantal bijzondere concertprogramma’s, variërend van de uitvoeringen van bekende werken als de Messiah van G.F. Händel en de Johannes- en Matthäus-Passion van J.S. Bach tot moderne werken als Cecilia van Fred Momotenko samengesteld, die uitgevoerd werden op diverse concertpodia.
Eén van de hoogtepunten in onze programmering was de uitvoering van het Requiem van Joseph Eybler voor Bosch 500 in de Sint Jans Kathedraal in ’s-Hertogenbosch in de serie Bosch Requiem. 
Capella Brabant maakt deel uit van Brabants VolKoren, een samenwerkingsverband tussen vijf Brabantse top-amateurkoren. 
Capella Brabant houdt ook van muzikale uitstapjes die niet passen in het vakje van de klassieke muziek. Zo heeft het koor al tweemaal de zang verzorgd die samen met de instrumentale muziek door Philharmonie Zuid klinkt in De Efteling bij de spectaculaire watershow Aquanura. In de zomer van 2014 verraste Capella Brabant het nietsvermoedende publiek in een flashmob in Villa Volta (terug te zien via het Youtubekanaal van De Efteling). Ook trad het koor op in een show bij de spectaculaire opening van de New Gate Terminal in Rotterdam. In het najaar van 2014 zorgde het koor voor een verrassende flashmob tijdens de Dutch Design Week en in het voorjaar van 2015 nam het koor deel aan een uitvoering van de opera Médée van Opera2Day.