De Reiziger
Vorm: opera in acht bedrijven; in het Nederlands
Componist: Mark van Platen
Libretto: Eric Alink
Regisseur: Vincent van den Elshout
Intendant: Marc Versteeg
Speelperiode: Theaterfestival Boulevard ’s-Hertogenbosch augustus 2021
stadsopera
Evenals de ‘Odyssee’ van Homerus is de stadsopera ‘De Reiziger’een muziektheaterproductie waarin uitzicht wordt geboden op de uitdagingen en beproevingen waar de mens in de 21ste eeuw voor staat: wereldwijde herverkaveling van macht; verbrokkeling van democratie en rechtsstaat; de moeizame kunst van het samenleven. Het publiek vaart in fluisterboten over de Binnendieze in Den Bosch, hun gids/stuurman is niet-westers. Uitvoerenden zijn 4 solisten, mensen die gevlucht zijn uit hun eigen land, een instrumentaal ensemble en kamerkoor Capella Brabant. De twintig voorstellingen komen tot stand in samenwerking met de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch, Theater aan de Parade, Paleis voor Volksvlijt, Toneelacademie Maastricht en hebben plaats tijdens het Theaterfestival Boulevard in 2021.

fort ik
Odyssee der Ontheemden is een archetypisch epos waarin loutering/beproeving en heldendom met elkaar vervlochten zijn. Maar op de eerste plaats is het een verhaal over ontmoetingen – met letterlijk ongekende werelden en culturen, met verleidingen en met wie je bent of denkt te zijn. De kwintessens van het verhaal is dat de zelfkennis van Odysseus groeit bij gratie van ontmoetingen – niet door eindeloze zelfreflectie of kluizenaarschap. Zo is de buitenwereld de sleutel tot de binnenwereld. In deze eeuw is dat haast een hachelijke uitspraak. Dit is de tijd van vestingen – Fort Europa en Fort Ik – die vooral op angst gebouwd zijn. De tendens om het/de onbekende uit te sluiten, neemt eerder toe dan af.
stichting demodokos
In mei 2019 is de stichting Demodokos opgericht. Het is de bedoeling dat onder verantwoordelijkheid van dit vlaggenschip een stadsopera een terugkerend onderdeel gaat worden tijdens de zomermaanden in ’s-Hertogenbosch. Voor de ontwikkeling en uitvoering van de uit te brengen producties kiest de Stichting Demodokos bewust voor een combinatie van amateur en professionele musici/spelers. Tevens wordt een beroep gedaan op vluchtelingen, statushouders, migranten en nieuwe Nederlanders. Zo werkt de stichting aan een nieuw onderscheidend profiel waarin met name inclusiviteit, zowel bij de samenstelling van de cast als bij het te bereiken publiek, voorop staat.
Stichting Demodokos wil een vernieuwende vorm uitwerken die onderscheidend en exemplarisch is. De opera komt voort vanuit een prachtige West-Europese muziektraditie, die net als alle andere West-Europese kunsttradities haar plek opnieuw moet veroveren in de huidige kosmopolitische maatschappij. Een stadsopera die aansluit bij wat er leeft in de diverse samenleving en daardoor geschikt is voor navolging in andere steden. Odyssee der Ontheemden houdt zodoende een gloedvol pleidooi voor de ontwikkeling en toekomst van opera.