HAN10429bisEr staat een plaat in mijn kast, genaamd "hoogtepunten uit de Matthaeus Passion", bestaande uit het openingskoor, alle koralen achter elkaar, en het slotkoor. Voor mij het enige bewijs dat Bach uiteindelijk toch stuk te krijgen is. Ik moest hieraan denken toen ik de aankondiging "hoogtepunten uit de Messiah" zag. Geen solisten, geen aria's, geen orkest, Ruud Huijbregts organist, dat weer wel, en Capella Brabant, waarvan ik toevallig weet dat alle zangers individueel goed kunnen zingen. Gemengde voortekenen dus. Wat mij  betreft viel de balans goed uit. Ik was getuige van een een mooie samenvatting van de Messiah. 

brabantsvolkorenOorlog en vrede was het thema van het dubbelconcert dat Capella Brabant samen met Collegium Vocale Eindhoven heeft gegeven op 16 maart 2014 in de Lambertuskerk te Raamsdonk. Het was ons eerste concert in de BrabantsVolkoren serie over honderd jaar oorlog en vrede sinds het uitbreken van de eerste wereldoorlog. De recensie vindt u in BN De Stem geschreven door Janine van de Casteel.

Capella Brabant en Concerto Barocco,
Claudia Couwenbergh, sopraan, Mirjam Schreur, mezzo-sopraan,
Harry van Berne, tenor en Hubert Claessens, bas-bariton
Algehele leiding: Marc Versteeg

De Messiah van G.F. Händel wordt traditiegetrouw in de adventstijd opgevoerd. Oorspronkelijk was het niet bedoeld als een religieus werk. Toch is dit werk waarvan de eerste uitvoering in Dublin was in 1742, tegenwoordig in veel landen bekend als een oratorium. Op 14 december 2013 was de Messiah te horen in het Jheronimus Bosch Art Center in Den Bosch, onder de uitbeeldingen van de zeven hoofdzonden, zo kenmerkend voor dit voormalige kerkgebouw.

Het werd een uitvoering die alle koorrepetities en de drie Masterclasses volledig heeft waargemaakt. Marc Versteeg zei zelfs ‘het werd meer dan ik verwachtte’ en dat zijn de woorden van een kritische dirigent.

brabantsvolkorenHet is 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Dit was het thema van het concert door Capella Brabant en Capella Breda uitgevoerd op 15 juni 2014 in de Lambertuskerk van Raamsdonk. De keuze van de uitgevoerde werken had alles te maken met de verschrikkingen van de oorlog: ‘Zalig zijn de doden’. We beluisterden, gezongen door Capella Breda, muziek van Heinrich Schütz, een deel uit zijn Geistliche Chormusik, voor zesstemmig gemengd koor. Twee stukken van Johannes Brahms uit ‘Ein Deutsches Requiem en eveneens van Brahms Marias Wallfahrt.