Capella Brabant, o.l.v. artistiek leider en dirigent Marc Versteeg, is gevestigd in ’s- Hertogenbosch. Het koor bestaat uit 32 ervaren en geschoolde koorzangers en –zangeressen. Alle leden investeren blijvend in hun artistieke kwaliteiten door individuele stemcoaching en koorvorming. In periodieke masterclasses werkt het koor o.l.v. gerenommeerde zangpedagogen aan koorklank, zuiverheid, timing, transparantie en stijlgevoel. Capella Brabant zoekt aansluiting bij de beleving van de muziekliefhebber van nu en herijkt en herwaardeert de canon van de koorliteratuur. Traditionele koormuziek wordt naar het ‘hier en nu’ verplaatst.
amateurkoor met ambitie
Capella Brabant ontwikkelt programma’s door muziek te verbinden met theatraliteit, andere kunstvormen en maatschappelijke thema’s. Zo werd in 2016 in de productie Laatste dagen van de zomer samengewerkt met Panama Pictures, een professioneel gezelschap op het snijvlak van dans en circus, met choreograaf Pia Meuthen, en met live-elektronica componisten Strijbos & van Rijswijk.

In samenwerking met jazz-icoon Deborah Carter en Het Brabants Jazzorkest o.l.v. Jeroen Doomernik, werd in 2017 de Nederlandse première gebracht van Sacred Concert van Duke Ellington in een arrangement van Örjan Fahlström en onder regie van Vincent van den Elshout.

In het najaar van 2017 was Capella Brabant gastkoor bij het CD- presentatieconcert van Missa Unitatis in samenwerking met het Nederlands Kamerkoor en de oude muziekspecialisten van Capella Pratensis.


Het ensemble bracht, samen met de beeldend kunstenaars van STOK, in 2018 het programma Verloren – Herboren. Een louterend levenspad kriskras door het Kruithuis. Al wandelend werd het publiek meegevoerd op een reis langs actuele kunstwerken en een spectaculaire uitvoering van Brahms’ meesterwerk Ein Deutches Requiem in een bewerking voor solisten, koor en twee accordeons. De regie was in handen van Saskia Bonarius.

Theaterconcert ’Sweelinck’, in januari 2019 in het Witte Raadhuis in Vught, ging over de Nederlandse componist Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621), met een libretto van Manon Uphoff, dat een fictieve blik bood op het leven van één van Nederlands grootste componisten. Het boeiende verhaal werd verteld vanuit het oogpunt van de weduwe van J.P. Sweelinck, vertolkt door Netty Dielissen- van Duuren. Aan dit concert werd verder meegewerkt door Regina Albanez op theorbe, Maaike Boekholt op viola da gamba en Jamie de Goei op orgel. De regie was in handen van Saskia Bonarius.
nieuwe projecten
Capella Brabant realiseert projecten die midden in de samenleving staan. Traditionele koormuziek wordt naar het ‘hier en nu’ verplaatst.

In dit licht presenteerde Capella Brabant in 2019 de projecten ‘WEERLOOS‘ en ‘Het Loflied der Verzoening‘.
In het grootste deel van 2020 en 2021 konden er helaas vanwege de Corona-pandemie geen uitvoeringen verzorgd worden. Capella Brabant repeteerde een groot gedeelte van deze periode wel door via een online muziekprogramma! In November 2021 Capella Brabant in het Jheronimus Bosch Art Center met een nieuwe reeks jaarlijkse concerten onder de titel Kroonpen. In deze serie verweeft het koor een mengeling van tekst, actualiteit, bestaande en nieuwe muziek.
Klimaatverandering
De eerste editie stond in het teken van klimaatverandering, met een essay van Henri Swinkels, een fonkelnieuw werk van Peruaanse componist Bruno Culotti en prachtig klassiek repertoire van Britten en Finzi.

“De Vredesgodin rukt de haren uit haar hoofd: waarom lukt het de mens maar niet om in vrede te leven?! Vijf eeuwen geleden luchtte Nederlands belangrijkste humanist Desiderius Erasmus zijn hart in het profetische essay De Klacht van de Vrede. De klaaglijke woorden van zijn Vredesgodin dreunen nu keihard door. De vredesschreeuw klinkt luider dan ooit.“
Over De Klacht van de Vrede
Erasmus’ wijze, vredestichtende woorden komen nu tot leven in een gloednieuwe muziektheater-voorstelling van Kamerkoor Capella Brabant. Toneelschrijver Jibbe Willems en componist Lucas Wiegerink namen in opdracht van Capella Brabant Erasmus’ iconische werk als basis voor het indringende theaterconcert De Klacht van de Vrede. In de muziek van Lucas Wiegerink zijn de invloeden te horen van oude muziek en wereld muziek. Een vertroostende compositie voor stem, gemengd koor, orgel en viool. De intense klacht van de Vredesgodin wordt vertolkt door actrice Anna Schoen. Op haar vredesmissie wordt ze vergezeld door organist Arno van Wijk en violist Pieter van Loenen. Capella Brabant staat onder leiding van Marc Versteeg.
In een speciale setting van regisseur Saskia Bonarius wordt het publiek onderdeel van de humanistische boodschap. Want iedereen begrijpt het: dit is een voorstelling die de actualiteit pijnlijk op de huid zit.
Lezing vooraf
Elke voorstelling wordt voorafgegaan door een lezing door Dr. John Tholen, Conservator Erfgoedcollecties van de Bibliotheek Rotterdam.
De bewerking van de Latijnse tekst van ‘Querela Pacis’van Erasmus wordt door hem ondersteund. Bibliotheek Rotterdam beheert de grootste Erasmuscollectie ter wereld, met onder andere handgeschreven documenten van theoloog, filosoof, schrijver en humanist Erasmus.
Een concertkaartje biedt gratis toegang tot de lezing.
Concertagenda
Vrij 13 mei – 20.30 uur | Grote Kerk – Den Bosch (November Music on tour) – première
Zo 15 mei – 14.15 uur | Orgelpark – Amsterdam
Zat 28 mei – 20.30 uur | Sint-Janskerk Gouda
Vrij 28 oktober – 20.30 uur | Bergkerk Deventer
Za 29 oktober – 20.30 uur | Laurenskerk Rotterdam

toekomst
Sinds december 2018 ontvangt het koor de Impulsgelden van de Provincie Noord-Brabant, om verder te kunnen professionaliseren op artistiek, zakelijk en organisatorisch vlak. Capella Brabant bouwt verder aan meer naamsbekendheid, een breder publiek, aanwas van nieuwe koorleden, en een solide financiële basis.
